Tynd hest

Nogle forbipasserende ser en hest på en mark.  Den er blevet viklet ind i sit dækken. De går ind  for at hjælpe den ud af dækkenet og lægger  mærke til, at den er meget tynd. Herefter  kontakter de nyt Hesteliv.

Vi kører ud for at se på hesten og møder her  ejeren, som er en teenage pige. Pigen fortæller, at hesten er en traver på 18 år,  som hun købte som ridehest for et par år siden.   Dengang var den meget tynd. Hesten kom på  sommergræs og her tog den godt på, fortæller  pigen. Efter sommeren kom hesten tilbage og fik  kort tid efter spiserørsforstoppelse.  Pigen fortæller, at hun var bange for, at den  skulle få det igen og valgte derfor ikke at give den  noget stråfoder længere. Hesten har nu gået hele vinteren på en afgræsset  fold og har fået 1½ kg foder om dagen og intet  stråfoder!

Pigens mor kan ikke forstå, at hesten er tynd, for  de har en shetlandspony i forvejen, som ikke er  tynd!! Pigen rider i skoven på hesten hver dag, selv om  den er stærkt afmagret, for den er købt som  ridehest og skal derfor også bruges. Den har  aldrig fået raspet tænder eller fået ormekur.

Vi påpeger, at hesten er meget afmagret, og at  det er nødvendigt, at den bliver tilset af en  dyrlæge. Moderen mener, at hesten bare skal  lukkes ud på sommergræs, så bliver den tyk igen  på 14 dage. Desuden er det meget dyrt at få en dyrlæge ud.  Det erfarede familien for et par år siden, da  hesten havde en hovbyld.
På forespørgsel om hvorfor hesten stadig har  dækken på, svarer moderen, at de er bange for,  at hesten skal blive anmeldt, fordi den er tynd. Så  de er meget vel vidende om denne kendsgerning!  Vi beder hende om at få tilkaldt en dyrlæge og  siger, at vi vil følge op på sagen gennem  dyrlægen.

Dyrlægen tager en gødningsprøve fra  hesten. Hestens afføring viser sig at være fyldt  med sand, og dyrlægen anbefaler loppefrøskaller.  Han vejleder desuden om mængden af foder og  vigtigheden af stråfoder.

Det er igen en teenagepige, der står med det  fulde ansvar uden nogen baggrund for  hestekendskab og med forældre, der er ligeså  uvidende. Heste anskaffes billigt ,og så må resten  ikke koste noget. Vi taler om manglende viden om, hvad det koster  at holde hest og manglende vilje til at ville bruge  de nødvendige penge.

Det er uanstændigt at skaffe sig dyr på disse  vilkår og stærkt kritisabelt. Vi ser desværre så  mange af disse sager rundt omkring.    I skrivende stund følger ejeren dyrlægens  forskrifter og vi håber, at hesten vil udvikle sig i  positiv retning. I modsat fald må vi skride til  handling igen.