Brug af heste til sport

Pressemeddelelse den 28. juli 2023

Hestene har brug for forbedringer overalt i ridesporten

Tilbage i marts 2023 udkom rapporten om ”Brug af heste til sport” fra Dyreetisk Råd. Det er en rigtig fin rapport, der i den grad viser, hvor meget vores heste har brug for, at vi fokuserer på og prioriterer hestevelfærd fremfor resultater i sportens verden.

Rapporten tager udgangspunkt i dressur og spring, men gælder alle discipliner, hvor heste er involveret. Den vil være en øjenåbner for mange hestefolk. Nogle gange så tænker man tingene uden måske at sige det højt, men for første gang nogen sinde får vi sat ord på – brugbare og vigtige udtalelser.

Hesten har en samarbejdsevne, der gør, at den rigtig gerne vil os mennesker, og på denne baggrund udnytter vi dens potentiale og kommer til at misbruge den for egen vindings skyld. Det er jo ikke et valg, hesten har truffet. Vi tvinger den til at gøre, hvad vi beder den om. Det er vigtigt, at vi nu forandrer ridesporten og tager udgangspunkt i hestens almene behov og velfærd. Dyreetisk Råd udtaler endda, at man skulle have en særskilt lovgivning for deltagelse og brugen i sporten, hvilket vi kun kan tilslutte os.

Selv om mange mennesker gør sit bedste for, at hesten skal have det godt i vores varetægt, så kommer vi alligevel til at tilsidesætte hestens behov og hestevelfærden for vores egne interesser og ambitioner.

Nyt Hesteliv er meget enige i alt, hvad der står i denne rapport og vedlægger uddrag af nogle af rapportens væsentlige punkter, hvortil vi har knyttet vores kommentarer. Vi ønsker med vores kommentarer at medvirke til at forbedre vilkårene for hestene i Danmark og udbrede større forståelse og viden om hesten, herunder at ændre i lovgivningen i forhold til nuværende gældende regler:

  • Foldtiden skal øges væsentlig (helst hele dagen) og inkludere fri bevægelse uden rytter hver dag
  • Foldareal skal øges betragteligt – 800 m2 giver ikke mange muligheder for bevægelse
  • Ingen heste må stå en hel dag i boks eller på fold uden enten græs eller stråfoder (hø/wrap) til sin rådighed. Hesten spiser fra naturens side 16-20 timer i døgnet.
  • Ingen heste bør stå på fold i mere end 30-60 min. uden friskt drikkevand. 4 timer er alt for lang tid at stå uden vand – især når det er varmt
  • Alle heste skal på fold med artsfæller, så behovet for socialt samvær tilgodeses
  • Ingen heste skal føle smerte eller ubehag i ridningen
  • Ingen heste skal føle smerte eller ubehag ved brug af udstyr
  • Ryttere skal belønnes i konkurrenceverden for at ride med så lidt udstyr som muligt

Vi vedlægger

Dyreetisk Råds Rapport i hel udgave samt

4 sider fra vores medlemsblad, hvor vi har knyttet vores kommentarer til dele af rapporten samt vores holdning til hestehold i al almindelighed.

Læs også det glimrende blogindlæg fra Bengt Holst: Brug for nytænkning i ridesport (detdyreetiskeraad.dk) samt link til

Udtalelse om brug af heste til sport: Brug for nytænkning i ridesport (detdyreetiskeraad.dk)

Evt. spørgsmål kan rettes til formand Janne Junker, Foreningen Nyt Hesteliv.

Med venlig hilsen

Janne Junker

Formand