Shetlandsponyer skal også passes

Desværre får vi rigtig mange anmeldelser på shetlandsponyer, der går rundt med dårlige hove, er blevet forfangne og/eller har dårlige tænder. Mange mennesker har den opfattelse, at shetlandsponyer ikke behøver det samme som en stor hest. De er billige at købe og billige i drift. Nogle ponyer bliver endda brugt som ”græsslåmaskiner” på ejernes kraftige grønne græsplæner.

Shetlandsponyer kommer fra en Skotsk øgruppe, der hedder Shetland. Det er et rimeligt barsk klima med varieret vegetation. Shetlandsponyerne har tilvænnet sig dette klima og er robuste og nøjsomme. Dette gør dem også meget sårbare i et frodigt land som Danmark, hvor græsset er stærkt og fuld af sukker. Rigtig mange shetlandsponyer lider af forfangenhed, som medfører, at hovene vokser sig til lange snabelhove, hvis de ikke beskæres ofte. Ponyerne har derfor også ofte smerter, da forfangenhed er en meget smertefuld lidelse. Hvis man bruger sine shetlandsponyer som ”græsslåmaskiner” er der meget stor sandsynlighed for, at de bliver forfangne, da plænegræs er endnu mere frodigt end de græsarter, man bruger til afgræsning af heste.

Selv om man ikke bruger sin shetlandspony til andet end at hygge med, og den derfor ikke skal have bid i munden, er det stadig vigtigt, at den får ordnet tænder minimum en gang om året. Lige som de store heste, kan ponyerne også have bølgebid, knækkede eller flækkede tænder, foderpakninger med infektioner til følge samt tandspidser, som skal holdes nede med jævnlige tandrasp. Shetlandsponyen koster det samme i drift som en stor hest, hvad angår dyrlæge og smed. De er lidt billigere i foderomkostninger, men det er også det eneste.

Gode råd til shetlandsponyer

  • Sørg altid for at du har en jordfold til rådighed helst med blødt sand, som ponyen kan aflaste sin ben i, hvis uheldet er ude, og ponyen er blevet forfangen.
  • Lav vandrefolde/-stier og læg lidt hø ud forskellige steder på stien. På denne måde kan ponyen få motion på en naturlig måde, også når den ikke må komme ind på græsfolden.
  • Giv ponyen begrænset græs eksempelvis max 1-2 timer om sommeren. Særligt maj-juni er græsset meget sukkerholdigt. Fra august bliver det bedre. Lad aldrig ponyen komme ud på græs, når det er frostvejr, og solen skinner.
  • Selvom man tager alle forholdsregler, kan det desværre gå galt alligevel.
  • Få dyrlægen ud og tjekke tænder mindst 1 gang on året.
  • Få efterset og beskåret hovene jævnligt, da kan smeden også se, om der er tegn på forfangenhed i hoven tidligt i forløbet.
  • Mærk jævnligt efter i ponyens man, om den bliver hård. Et tydeligt tegn på, at forfangenheden kan udløses når som helst.
  • Om sommeren sørg for skygge og om vinteren sørg for læ og ly.
  • Ikke alle shetlandsponyer er børne ponyer. Det er en lille stærk og egenrådig pony, men super skøn og skæg.

Snabelhove pga forfangenhed.

Ødelagte lameller pga forfangenhed.

Idyllisk, men giftige planter og for meget græs. Ponyen er forfangen.