Sædstrengs-adhædrencer, et overset problem

NH Zeus er en glad vallak på 7 år. Han er i familiepleje hos Birgitte, der også har redet ham til.

Zeus var hingst, da nyt Hesteliv købte ham på Egeskov marked i 2010, men blev kastreret et år senere. Lige som alle vore andre hingste blev han kastreret liggende.

Birgitte har arbejdet med Zeus i nogle år, og synes, at han altid har været lidt modvillig i arbejdet, især på højre volte, og at der manglede fremdrift. Han ville ikke træde ind under sig og småbukkede ned af bakker. Det blev mere og mere tydeligt, jo mere tilridningen skred frem.

Birgitte fik kiropraktor Rikke Andersen ud til Zeus, som kunne konstatere, at der var sædstrengsadhærence. Sædstrengsadhærence er arvævsdannelse ned ad inderlår og lyske. Den kommer til at sidde som en stram elastik og hæmme hestens bagbensbevægelser.

Vallakker får som oftest sædstrengsadhærence ved stående kastrationer, idet det er svært at få skåret sædstrengen højt nok oppe. Det ses også indimellem som en komplikation efter de liggende kastrationer.

Zeus blev sendt på et hestehospital, der var villig at operere ham på Rikkes diagnose, og i dag er Zeus blevet en velgående hest med masser af fremdrift og frihed til at træde ind under sig.

Sædstrengsadhærence kan være svær at diagnosticere, og dyrlægerne er ikke altid enige med kiropraktorerne.

Symptomerne på sædstrengsadhærence kan være, at hesten vægrer sig ved at træde ind under sig og løfte ryggen, dårlig balance, svært ved at gå ned ad bakke, generel irritation og adfærdsproblemer.

Skrevet af Birgitte Clausen fra Horse Contact for nyt Hesteliv

Bragt i medlemsbladet nr. 15, december 2016