Rengør du dit rideudstyr?

Rengør du dit rideudstyr hver gang du har brugt det? Skifter du sadelunderlag efter endt ridning? Vasker du dit bid efter brug?

Mange gør det ikke, men det er en ting vi alle burde gøre da det ikke bare handler om at vores ting ser pæne ud, men også handler om sikkerhed for dig og din hest.

Læder

Når du har redet, vil der sidde skidt og sved på dit seletøj. Læderet vil suge sved og skidt ind i seletøjet, og dette kan være med til at udtørre det og gøre det stift, og derfor vil der være større risiko for at det knækker eller sprækker.

Når du rengøre dit seletøj, får du også kigget efter om der er sygninger der er ved at gå op eller læder der er ved at gå i stykker. På den måde undgår du en ubehagelig overraskelse under rideturen.

Du kan rengøre dit læder på en simpel måde. Gør du dette hver gang du har brugt dit seletøj, får du et lækkert, blødt og ikke minst ren og flot seletøj.

Tør læderet af i et fugtig svamp – den skal ikke være for våd. Er seletøjet meget beskidt, må du de første gang sørge for at få gnubbet al skidtet af. Når læderet er tørt efter et par minutter (eller når du har været sadel og hovedtøj igennem) smører du et tyndt lag lædersæbe på. Sæben skal ikke skumme for meget. Brug en sæbe med glyserin, der gør sæben blød og let at arbejde med. Sæben skal ikke tøres af igen.

Næste gang du har brugt dit læderudstyrj, gør du det samme. Sæben vil have suget skidt og sved til sig og når du tørre sæben af forsvinder skidtet. Sæben er også med til at smøre og blødgøre dit seletøj.

Lad være med at skille hovedtøjet ad. Det tager for lang tid og du får ikke rengjort seletøjet så.  Husk at en sadel også skal rengøres nedunder, hvor sadlen er i kontakt med hesten. Dette er rigtig vigtigt, da det er her at læderet er i kontakt med mest sved og skidt. Rengøres det ikke kan den blive stiv og hård og give hesten en øm ryg.

Når du har prøvet det nogle gange tager det ikke lang tid at rengøre seletøjet. Jeg bruger max. 10 min på hovedtøj, sadel og gjord.

Sadelunderlag

Skift dit sadelunderlag hver gang det er blevet fugtigt af sved eller det er blevet snavset. Begge dele er med til at gøre underlaget stift/hårdt og klumper af skidt kan være med det at give små trygmærker på hestens ryg, der igen kan give hesten øm ryg.

Vask underlaget i et allergitestet vaskemiddel.

Husk at tage det af sadlen hvis det er fugtigt, ellers går det ud over sadlen, der vil suge fugten til sig og kan ende med at blive jordslåen eller stiv i læderet.

Bidet

Vask ALTID dit bid efter endt ridning. Der vi sidde spyt og snavs på biddet, der tørrer ind. Når hesten får biddet i munden igen, kan det give små rifter og sår i hestens mund, til stor ubehag for hesten. Du vil jo heller ikke selv spise af en snavset ske.

Gjorden

Gjorden skal, ligesom sadelunderlaget, vaskes når den er blevet fugtig af sved eller snavset. Er den af læder så rengør den som nævnt tidligere.

Husk ikke at lægge gjorden hen over sadlen, da sadlen vil suge skidt og fugt fra gjorden til sig.

Bandager/gamacher

Bruger du bandager eller gamacher, så tjek altid efter om de er rene efter endt brug. Er de ikke det, så vask dem eller hav et par ekstra, så et par kan nå at blive vasket og tørret.