Løsdrift – hvordan laver man en?
Der er mange gode grunde til at have sine heste i løsdrift, også for konkurrence heste. Man ved fra forskning at megen foldtid giver stærkere led og sener, færre luftvejsproblemer, bedre kondition og hesten får færre belastningsskader. Der ud over kan en løsdrift aktivere hesten bedre og den har en langt større social kontakt med andre hesten, hvilket er godt for den psykiske vel – og kan gøre at hesten ikke bliver deprimereret eller tilegner sig uønsket adfærd. Nogle af toprytterne, som f.eks OL-medaljevinder Cathrine Dufoer, bruger derfor også løsdrift netop fordi de får en stærkere og mere veloplagt hest.
Men hvordan laver man så lige en løsdrift og hvilke overvejelser skal man gøre sig. Der er mange måder man kan lave en løsdrift på – fra en fold med et hus på, til vandrefolde og Paddock Paradise.
Med denne artikel håber vi at kunne inspirere til at lave en løsdrift.
Løsdriften
En løsdrift består af et åbent ”hus” med 3 sider, eller 4 sider og en port, hvor hesten selv kan gå ud og ind. Hvordan løsdriften er udformet, er der mange bud på. Men der er en ting der er vigtigt når du bygger din løsdrift. Der skal være plads til at alle hestene kan ligge inde i løsdriften på én gang – dette er lovbestemt. Højden inde i løsdriften skal tilgodese den højeste af dine heste. Af eksempler på løsdrifter kan det være rundbuehaller, træskure, togvogne eller adgang til staldbygningen. Det er dog altid en god ide at vælge et ”hestehus”-løsning, altså en hus der er lavet til heste – både for holdbarheden men også sikkerheden.
Har du en dominerende hest eller nogle svage heste i dit hestehold, er det godt med 2 ind/ud gange, så den svage hest altid kan slippe ud, hvis den stærkeste spærrer den ene udgang. Derfor kan det nogen gange være en fordel at have 2 mindre løsdrifter i stedet for én stor.
Når du bygger din løsdrift er det også vigtig at tænke på hvilke vej indgangen vender. I Danmark blæser det altid meget fra vest og om vinteren er det oftest fra øst at den rigtig kolde vind kommer. Derfor kan det være en god ide at lave lidt forarbejde og få indgangen vendt mod syd.
Det er også en god ide at tænke over hvor du placerer din løsdrift på folden i forhold til mudder. Derfor er det oftest bedst at ligge løsdriften på et højt punkt. Der er også andre ting du kan gøre i forhold til mudder, men det vender vi tilbage til.
Bunden
Hvis du ikke har en støbt bund i din løsdrift er det en god ide at lægge et tykt lag sand, inden du lægger din strøelse. Det vil hjælpe med at holde løsdriften mere tør.
Hvad du bruger af strøelse er helt op til hvad der passer dig og din hest bedst. Af strøelse kan nævnes halm, træpiller, halmpiller, tørv, hamp mm. Der er fordele og ulemper ved dem alle, så gå ind og læs på de forskellige strøelsestyper og find ud af hvad der passer dig bedst. De steder hvor de sælger strøelse, kan de også vejlede dig i hvad der er godt for dig og din hest.
Folden
Loven siger at der må gå maksimum 4 hest på en fold af størrelsen 20×40 meter (800 kvm). For hver ekstra hest skal man tildele folden 200 kv meter. Vi anbefaler dog en lidt større fold pr hest, minimum en tønde land (5000 kv meter) pr. hest.
Det er bedre at folden er lang og smal, end kort og bred (kvadratisk), da hestene da har bedre mulighed for at løbe i lange stræk, i stedet for at løbe i cirkler.
Hvis din fold ikke er så stor, kan det være en god ide at dele folden op i en vinterfold og græsfold, så hestene ikke ødelægger græsset igennem vinteren, hvor græsset ikke gror. Jo mindre areal pr hest, jo mere vil hestene løbe foldene i stykker og dette vil føre til meget mudder.
Er man meget plaget af mudder på sin fold, kan det være en løsning at lægge måtter ud, enten bare der hvor det værste mudder er, eller i de stier hesten går mest på. Måtterne kan lægges direkte på jorden når folden er tør uden mudder. Man kan også prøve med sand, men denne løsning skal gentages hver eller hvert andet år.
Grovfoder
Der er flere fordele ved at dele grovfoder ad libitum (i ubegrænset mængde) ud til hestene på folden. De er beskæftiget, de får langt længere tyggetid og det nedsætter risikoen for mavesår og kolik. Halm og frøgræs bliver ikke betragtet som grovfoder, da det ingen foderværdi har, men det kan bruges som supplement til dit grovfoder hvis hesten er overvægtig. Hvad du vælger af grovfoder er op til hvad der fungere bedst for dig og din hest. Af grovfoder kan nævnes hø, wrap, lucerne mm.
Grovfoderet kan deles ud i slowfeder net (hønet med små masker, så hesten bruger længere tid på at få høet ud) som man kan hænge rundt om på folden og i løsdriften. Man kan også lægge det ud i kasser eller foderhuse. Igen er det op til hvad der passer dig og din hest bedst.
Går dine heste på ren jordfold om vinteren, er det ekstra vigtig med grovfoder og frisk vand på folden, så de ikke går og spiser rødder og drikker af vandpytterne i ren kedsomhed. Der vil være meget jord på rødder og i vandpytterne der kan give sandkolik.
Fuldfoder/vitaminer og mineraler
Selv om hestene går i løsdrift, kan du stadig fodre dem individuelt. Har de det med at stjæle hinandens foder, kan man binde hestene op til fodring, så de kun kan nå deres egen foderkrybbe/spand. Man kan også lave små fold-firkanter på 3×3 meter, hvor hestene i ro og fred kan spise deres foder.
Får hestene nok at spise ved deres grovfoder, er det vigtigt at man giver dem vitaminer og mineraler ved siden af. Disse kan fås i en form for kiks eller godbidder, der er lette at dele ud af.
Detaljerne
Når du har fået det grundlæggende på plads i din løsdrift, kan man altid udbygge den med flere detaljer til adspredelse for din hest. Du kan lave en ”sandkasse” hvor dine heste kan rulle sig, kløpinde af koste og hvis du har lidt skov/en større gruppe træer kan du lave en sti igennem til dem.
Er man til slowfeeder, kan disse udformes på mange måder, der kan give hesten mere arbejde at få fat i, f.eks bolde eller tønder med huller i til at få høet ud. I Paddock Paradise lægger man grovfoderet ud i hele stiernes længde i mange små portioner, så hestene kommer til at gå mere. Det kan der igen være mange fordele med, især hvis man har overvægtige/nøjsomme heste, heste med EMS, PPID mm. Underlaget på disse stier kan varieres, så det er med til at slide hovene på en naturlig måde.
Slikke-og mineral sten kan arrangeres i en stenbunke – man skal bare sikre sig at de holder sig tørre og hestene ikke kan komme til skade.
Man kan også lave små urtebede med et metalnet over, så urterne ikke bliver spist helt i stykker. Hestene nyder ofte disse små anderledes tilskud, der også kan være sunde. Man kan også udvide det med hybenbuske (husk at tjekke hvilke hyben du må plante, da nogle hyben er invasive og derfor ikke må udbredes), piletræer (godt i våde områder, da de suger rigtig meget vand) eller andre buske/træer, som hesten synes om.
Hvis du skal så din mark til, kan det være godt med en såblanding med mange urter og græsarter, da de som regel er mindre sukkerholdige og hestene har stor glæde af de mange smagsvarianter.
Der ud over kan der lægges træstammer eller store sten ud, som hestene skal gå uden om eller over, der kan laves en høj som hestene vil elske at stå på, en lavvandet sø og meget mere. Kun fantasien sætter grænserne.
Læsestof og gode råd
Der findes flere bøger indenfor dette emne, blandt andet kan nævnes ”Det naturlige hestehold” og ”Paddock Paradise”. På facebook er der flere forskellige grupper inden for den lille- eller udvidet løsdrift, hvor man kan stille spørgsmål eller få inspiration.
Kilder
Lov om hold af heste, Retsinformation
Paddock Paradise af Louise Bach-Holler
Kelly Yarnell, Nottingham Trent University
Heste har brug for tætte venskaber, Everhorse.dk og cavallo.de
Stråfoder på fold, Horsedoc.dk
Mavesår, Netdyredoktor.dk
Deprimerede heste, Gitte Sperling
Kan heste lide af depression, Horsedoc.dk
Derfor skal du lukke din hest på fold og Luk din hest på fold – det er gratis træning, dyrlæge Heidi Nielsen, Hestens Tandlæge & Kiropraktor
Improved Ability to Maintain Fitness in Horses During Large Pasture Turnout, Journal of Equine Veterinary Science
Stor tak til facebookgruppen “Paddock Paradise Danmark” for inspiration og lån af billeder.
Skrevet af for nyt Hesteliv, December 2017
Løsdrift hos nyt Hesteliv
Eksembel på løsdrift. Foto: Marie Juncher
Eksembel på løsdrift. Foto: Sandra Nielsen
Vinterfold ved løsdrift
Fold, løsdrift og gangstier – Paddock Paradise. Foto: Erik Lange
Høkasse, privatfoto
Opbundet til fodringstid, nyt Hesteliv
Saltstensholder. Foto: Inger Randrup
Urtebed. Foto: Camilla Schabert
Udfordringer på stierne. Foto: Stinemull Mull
Heavy mats lagt ved indgang til løsdrift. Privatfoto.