Det sidste farvel
Hvordan skiller jeg mig af med min hest på en værdig måde?
Når du har besluttet dig for, at det er tid for din hest at få fred enten p.g.a. sygdom, alder eller skader, er der ting, du skal overveje. Man skylder sin hest at give den en ordentlig afslutning på livet. Den har gjort alt for dig, og nu er det din opgave at gøre det bedste for din hest. Ingen heste har fortjent at deres liv skal afgøres af andre mennesker end dig.
Aflivning ved dyrlægen
Det bedste for hesten er uden tvivl at sige farvel i stalddøren. Her er hesten i sine trygge rammer og sammen med de mennesker, den kender allerbedst. Dyrlægen starter med at give hesten en beroligende indsprøjtning i stalden. Derefter går I stille sammen ud, hvor det skal ske. Kan du ikke selv gøre det, så få en person med, som du har tillid til. Hesten får umiddelbart efter en overdosis sovemedicin (en lilla væske). Det får hesten til at falde om. I de fleste tilfælde lægger hesten sig stille og roligt ned. Den er allerede væk i faldet, og i løbet af få minutter stopper hjertet. Sådan afliver vi alle vores heste her. Vi lader altid hestens bedste ven sige farvel til den døde hest. Se videoen om Hopes afsked med Verdi HER
Daka skal kontaktes, og de afhenter hesten dagen efter. Medmindre det er akut, afliver vi altid vores heste sidst på dagen. Så skal den ikke ligge så længe. Det kan ikke gøres bedre, når det nu skal være. Det koster lidt at få den aflivet og destrueret.
Du kan også få aflivet din hest ved hjælp af en boltpistol, som bedøver hesten, men det er meget mere dramatisk. Det gør hesten bevidstløs, og den falder omgående. Umiddelbart derefter afblødes den ved at stikke den i halsen, så alt blodet kan komme ud. Hesten kan da efterfølgende transporteres død til slagtehuset for den videre bearbejdning.
Aflivning ved slagteren
Vælger man at slagte hesten, må man følge den det sidste stykke og overvære slagtningen. Er det mere, end man kan bære, må man få en, man stoler på, til at gøre det. At sende hesten alene af sted med en ukendt opkøber eller hestehandler, der lover at slagte hesten, er uansvarligt. Der er ikke er nogen garanti for, hvor hesten ender. Det er desværre ikke ukendt, at heste omlæsses og sendes med slagtetransporter ud af Danmark, alt imens ejeren går rundt i den tro, at hesten slagtes på det lokale slagteri.
De lange transporter kan være forbundet med store lidelser for dyret. Se mere om dette på Forsøgsdyrenes værn.
Der er desværre forsikringsselskaber, der overtager hestene og sender dem til slagtehuse i Sydeuropa for at få flere penge ind på de stakkels heste. Hjælp din hest i så fald, og vær med til at forhindre det. Forlang, at hesten skal slagtes i Danmark ved selvsyn eller bed om at få en mindre erstatning udbetalt, så dette undgås.
Man skylder sin hest at sikre sig 100 procent, at den ender sine dage på den mest værdige måde – uden lidelser for usselt mammon.
Kremering
Når din hest er aflivet, kan du også vælge at få den kremeret. I Danmark kan du kun få din hest kremeret et sted, og det er Hedensted i Jylland. Du kan herefter vælge, om du vil have hestens aske med hjem i en urne, som du kan have stående, eller selv begrave i din have.
Du kan her læse mere om Dansk Dyrekremering HER.