Hjallerup marked 2023

Hestemarkeder, politikontrol og bagende sol

Hestemarkederne er så småt ved at starte op. Bagende sol, ingen skygge, meget lidt mulighed for bevægelse og ingen ro eller afskærmning. Det var virkeligheden for dyrene på Hjallerup marked igen i år.

Det er meget trist at disse heste, ponyer og æsler og tilhørende føl bliver sat til skue og til salg uden nogen bekymring for deres velvære. Det burde være ulovligt og en stor skamplet på Danmark for at afholde disse markeder og stolt reklamere med, at de afholder en af Europas største hestemarkeder.

Det triste er, at ordinære folk uden hesteforstand tror, at disse heste har det godt. De har jo mad og vand, liggeunderlag og står stille under den dejlige sol og blå himmel.

Der går rigtig mange mennesker rundt om alle heste, som ingen forstand på heste har. Heste, der går i panik eller bliver forskrækket, har ingen mulighed for at flygte, som er deres naturlige instinkt. Om aftenen/natten er der højlydte koncerter alt for tæt på, hvor fulde mennesker også kan tilgå alle heste. De lider mentalt, og det er yderst kritisable hesteforhold. Mange heste ligger ned, og er helt slukkede.

Mange af markederne har dog ikke længere heste til salg, men derimod et minihesteskue, hvor man kan komme og fremvise sin/sine heste. Flere steder er der også optræden fra de forskellige klubber.

Hjallerup marked handler stadig med heste og gør et stort nummer ud af det. Derfor var der også stor harme fra foreningen bag markedet og hestehandlerne, da politiet troppede op til kontrol af lastbiler og heste, før hestehandlerne kunne køre ind på markedet. Markedsforeningen og de hestehandlere, der var til stede, mener det er med til at holde hestehandlerne væk.

Vi oplevede det for nogle år siden, i start 10´erne, at den samme kontrol blev indført på Egeskov marked på Fyn. Hvert år kunne man mærke, at der blev færre og færre heste på markedet, og til sidst valgte foreningen helt at lukke for handlen af heste.

Nyt Hesteliv kan kun tilslutte sig disse tiltag, da vi ikke mener, at heste skal transporteres fra sted til sted næsten hver weekend og stå i timer, ofte flere dage, bundet til en pæl og blot skifte ejer fra den ene hestehandler til den næste. Dagens hestemarkeder passer ikke ind i den moderne opfattelse af heste eller til dyrevelfærdsloven, hvor der netop står, at loven skal fremme god dyrevelfærd, beskytte og respektere dyr som levende og sansende væsener samt tage hensyn til hestens fysiologiske og adfærdsmæssige adfærd.

Stor ros til politiet, at de var så vedholdende på Egeskov marked, og vi håber kun, at de er lige så vedholdende på Hjallerup marked, at de til sidst lukker for salg af heste der.

Fra Nyt Hestelivs medlemsblad nr. 24

Billederne må bruges med kildeangivelse.