Heste i skjul
Nogle beboere i lokalområdet har gennem hele vinteren holdt øje med en ejendom på Fyn, som har haft fire heste gående på en fold: en travhest, en fjordhest og to shetlandsponyer. Vi sendte 2 livreddere ud på denne sag, og de var særligt bekymrede for fjordhesten, som ikke var andet end skind og ben. Knoglerne stak tydeligt frem, selv under det lange hårlag, der dækkede den stakkels hests krop i marts måned. Hestene havde ikke andet tag over hovedet end et faldefærdigt skur uden sider. Der var ingen læ for blæsten i skuret og intet tørt leje, kun den bare, kolde jord. Der var ingen stråfoder at æde, og marken var bar uden andet end nedbidt græs. Livredderne kunne konstatere, at særligt fjordhestens tilstand så rigtig kritisk ud. Fjordhesten havde lagt sig ned, dens knoglede krop så ud til at have givet op under den, og den lå helt opgivende med mulen mod jorden. Vi kunne ikke komme i dialog med ejeren. Han syntes selvfølgelig, at alt var i orden og hestene fik rigeligt at spise. Sagen blev anmeldt til politiet, og de rykkede ud samme dag. En dyrlæge kunne hurtigt konstatere, at hesten i den grad var underernæret, og ejeren blev bedt om at rette op på forholdene og få fjordhesten sat på stald.
Svindel og forsvindingsnumre
Fjordhesten blev godt nok sat på stald, men det viste sig senere, at den var blevet gemt på en ejendom, hvor en familie var taget på ferie, og ejendommen derfor stod tom. Der stod den mutters alene uden vådt eller tørt. Ejerne af ejendommen var noget overrasket over at vende hjem fra ferie og så høre, at der stod en hest og vrinskede ude i deres stald. Det blev nu meldt til politiet, og fjordhesten kom retur til den retmæssige ejer på folden. Tilbage på folden var der også travhesten, som hele vinteren havde gået med 2 dækkener. Da det varme forår endelig kom, blev ejeren efter mange henvendelser nødt til at fjerne dækkenerne. Travhesten var også meget tynd og er nu blevet gemt væk. Hvorhen vides ikke. Ved en opfølgning på fjordhestens tilstand, blev vi noget overrasket over at se, at den ene shetlandspony har fået føl. Føllet har sammen med sin tynde mor fået et mini-aflukke midt på den anden fold, midt i solen uden mulighed for at søge skygge, uden mulighed for at finde mad. Hvad er meningen? Det er frustrerende at følge med i, hvordan en hesteværnsag ofte forløber. Det er tydeligt for os, hvornår forholdene ikke er i orden et sted, hvornår heste lider under manglende pasning og pleje, og ikke mindst manglende indsigt fra ejerens side i, hvad en hest har brug for. Vi har ingen autoritet til at fjerne dyr uden politiet, og vi er meget afhængige af, at politiet gør deres del af arbejdet i hestevanrøgtssager. Vi oplever desværre ofte, at det ikke er tilfældet, og at hesteejere, som ikke behandler deres dyr ordentligt, ikke oplever nogen konsekvens, selv efter politianmeldelse – som kun sker i de mere grove tilfælde. Samtidig kan man undre sig over, hvorfor man vil holde hest på den måde, som vi har oplevet i sagen ovenfor? Det kan umuligt være en glæde at se dyr lide på den måde, og alligevel kan det være umuligt at overbevise ejeren om, at der findes en bedre løsning. Vi må tit spørge os selv – hvad er meningen??
Opfølgning
Hesten kom senere på året tilbage til folden, hvor den igen blev holdt på et minimum. Vi har holdt øje med hesten og kørt forbi jævnligt. I februar 2012 stod det rigtig slemt til igen, og vi politianmeldte sagen ikke mindre end 2 gange før der skete noget. Vi har fået tilsendt et billede af hesten fra juni 2010, hvor den stod opstaldet ikke langt fra ejers bopæl. Ejeren skulle i efteråret 2010 selv overtage ansvaret og have hesten hjem. Det var en kæmpe fejltagelse, for under 6 mdr. senere ser hesten frygtelig ud. Vi politianmelder den i marts 2011, hvor den næsten har opgivet at leve. Ejeren, som bor inde i huset, kigger hver eneste dag ud på hestene. Hvordan kan man det med bare et minimum af samvittighed? Fjordhesten går med dækken nu, men det kan ikke skjules, hvor tynd den er. Læskuret er i 2012 stadig ikke lavet ordentligt. Der er ly, men absolut ingen læ og intet tørt leje. Ved første besøg af politiet blev det dog påbudt, at hestene skulle have stråfoder og tørt leje. Efter 14 dage er der igen ikke stråfoder at finde, og sagen er på ny anmeldt til politiet. Hvor svært kan det være for myndighederne at ”tvangs- fjerne” sådan en stakkels hest. Ejeren har igen fået påbud, og hvis tingene ikke er bragt i orden indenfor de næste 4 uger, vil Fyns politi ændre forholdene. Det håber vi sker!