Gamle heste og ernæring

Når heste bliver ældre, ændre deres måde at optage foderet på.

Begynder din gamle hest at tabe sig, og du har fået tjekket tænder og undersøgt at den ikke fejler noget, kan det være du skal overveje at skifte foder.

Når heste bliver ældre, ændre deres måde at optage foderet på. Lige som ældre mennesker skal have en anden kost, gælder dette også for heste. Det skal være noget foder der er let at optage, let at tygge, smager bedre – da de ofte ikke har så meget appetit – og mere proteinrigt/rig på olier. Mange foderstofforhandler kan hjælpe dig til at finde det rette foder til din ældre hest, og lave en foderplan.

Det kan ofte være en god ide at skifte foder, hvis hesten ikke er så madglad, enten til man finder et foder den er glad for, men nogen gange også fordi den bliver kræsen og synes at et foder er godt på det given tidspunkt og en måned senere gider den det ikke rigtig. Man kan eventuel hælde lunkent vand i foderet, der både gør det mere lækkert og hjælper hesten med at fordøje foderet da det bliver mere tilgængeligt for fordøjelsessystemet.

Det kan også være en god ide at begynde tidligere på sæsonen at fodre den ældre hest, og eventuel endda at supplere sommerens græs med et måltid fuldfoder.

Selv om at hesten har mistet nogle tænder pga alderdom, er det stadig vigtigt at hesten får tilstrækkeligt med tyggetid i form af wrap eller hø. Selv om den måske spytter meget af stråfoderet ud igen, efter at have tygget  på det, er det vigtig at den får muligheden. Når hesten tygger i strå, dannes der spyt. Spyttet er med til at neutraliserer mavesyren, så hesten ikke får mavesår. Spyttet skal også blødgøre foderet så det er lettere at nedbryde foderet i tarmene. Dette hjælper igen den gamle hest til bedre at kunne optage foderet.

Det er vigtig at holde øje med den gamle hests hul hele tiden så man hurtigt kan sætte ind hvis den begynder at tabe sig. Er det koldt, kan det hjælpe hesten med at holde huld ved at bruge dækken – også selv om hesten aldrig før har haft behov for et dækken. Men husk altid at tjekke dens huld flere gange om ugen, ved at tage dækkenet af.  I naturen vil hesten dø/blive spist inden den nåede at dø af sult pga af alderdom.

Når vi holder hest har vi et ansvar for at passe den ordentlig så længe den lever – det gælder også den gamle hest, der sagtens kan have en god og lang alderdom.

Bragt i vores medlemsblad

NH Filur blev nogle og 30 år, men holdt sig flot til det sidste med den rette fodring

NH Eugine blev 33 år. Her er et billede et par måneder før hun døde.