Frostfrit vand
I den frostkolde tid i Danmark døjer de fleste af os med at holde vandkarene frostfrit til hestene på folden. Der er mange bud på hvordan man kan gøre det, og vi har prøvet at samle nogen af dem i denne artikel. Nogle af metoderne har vi selv prøvet, andre er efterprøvet af andre.
Frostfrie kar
Denne løsning er klart den bedste og sikreste, men også den dyreste. Vandkarene er lavet, så vandet aldrig kan fryse til i karene; som regel ved hjælp af et varmelegeme. Dette kræver at vandledningerne til karene også er frostsikret. De frostfrie kar kan fås ved de fleste forhandlere, der sælger heste- og landbrugs udstyr.
Flydebrikker
Flydebrikker er en dansk opfindelse, der består af nogle 6-kantede brikker, der flyder i overfladen af vandet. Dette gør at vandet er længere om at fryse til, og hvis der kommer is på vandet er det lettere for hestene at bryde overfladen. Man kan læse mere om flydebrikkerne på flydebrikker.dk
Flaske med saltvand
Metoden er brugt af mange, og nogle priser det og andre synes ikke det virker. Man tager en flaske med skruelåg (f.eks. en ½ liters colaflaske) og hælder en saltvandsopløsning i (ca 2 spsk husholdningssalt pr ½ liter). Skru låget på flasken godt til, så den ikke lækker og læg den i baljen med vand. Saltvandet er længere om at fryse end almindelig vand, og dette gør at det forsinker tilfrysningen af vandet i baljen. Vandet kan dog godt fryse til, men som med flydebrikkerne, vil overfladen være nemmere at bryde for hestene. En ulempe er dog hvis man har legesyge heste, da de kan finde på at samle flaskerne op og gå med dem – og så har du frosne kar igen.
Olie
Hæld 1-2 spsk madolie i din vandbalje. Olien vil lægge sig på overfladen og forsinke frysningen af vandet. Fryser vandet til, vil det igen være lettere for hestene at bryde overfladen.
Hæv vandbaljen
Hvis man hæve vandbaljen fra jorden, kan det også hjælpe på at vandet ikke fryser så hurtigt til. Brug f.eks en palle eller nogle fliser i hjørnerne på baljen, så der stadig er luft under baljen.
Høkasser
Man kan også sætte sine vandbaljer i en kasse, som man forer med halm, eller flamingo. Halmen vil isolere vandbaljen så det vare længere før vandet fryser til is.
Man kan også stille en mindre spand med vand i en større (tom) spand – det giver samme resultat.
Fjern isen
Det er altid en god ide at fjerne den is der er i baljen, når man hælder nyt vand på eller tjekker baljerne. Brug en sigte eller en tennisketsje til at fiske isen op af vandet. Isen er med til at holde temparaturen nede i vandet, og det vil derfor hurtigere fryse til hvis der er meget is i vandet.
Varmt vand
Hæld varm/lunken vand i dit vandkar – så går der lidt længere tid før det fryser til is.
Hvis din hest ikke fejler noget, kan man hælde lidt flydende melasse i vandet også. Det hjælper både på at hestene vil drikke og sinker frysningen af vandet.
Store vandkar
Jo større vandkar du har og jo mere vand der er i, jo længere tid tager det at fryse til is. Så det er en fordel at sørge for at vandkarene er fyldt op hele tiden.
Det kan være en god ide at kombinere de forskellige ting.
Desværre er der ved meget lave temperature ikke så meget andet der hjælper end de frostfrie kar og så gå ud 3-4 gange om dagen og slå hul på isen eller give dem frisk drikkevand.