Fåborg-sagen
Januar 2012
Nyt Hesteliv fik i januar 2012 en anonym henvendelse om ca. 12 heste/ponyer, der gik ved en ejendom ved Faaborg på Fyn, hvor en del af dem var meget tynde. Vi tog hurtigt på tilsyn og kunne konstatere udefra, at hestene ikke havde det godt. Flere af dem var afmagrede og særlig en gik dårligt på sin bagpart. Vi traf ikke ejeren hjemme og valgte derfor straks at politianmelde sagen.
Faaborg-Midtfyn politi og kredsdyrlæge har været på stedet i fredags, i mandags og i går tirsdag for at gennemgå og vurdere hestenes tilstand. Desværre var der ifølge politiet nogle af hestene, der var i meget ringe forfatning og ville blive aflivet. Nyt Hesteliv er glad for den håndtering, som politiet har gjort i denne sag. De rykkede hurtigt ud på sagen og konstaterede med det samme, at dyrene havde brug for hjælp.
Vi ville ønske, at anmeldelser som denne ville komme lidt tidligere, så hestene kunne nå at blive reddet, inden det kom så vidt. Nyt Hesteliv vil opfordre til, at man hellere engang for meget end en gang for lidt henvender sig til os. Underernærede og dermed afmagrede heste udvikler ekstraordinært lang pels for at beskytte sig mod kulden. Det kan godt snyde, så man ikke kan se, hvor tynde de i virkeligheden er.
Virkeligheden er som regel værre, end billedet kan vise. Inde under pelsen skal der være et rimeligt fedtlag. I denne sag var der overhovedet ingenting. Det var for nogle af hestene kun skind og ben. Hvis hoftebenene er synlige og stikker ud, er hestene for tynde, og så må man godt reagere.
Hvis tynde og vanrøgtede heste kommer en i møde fra en fold og virker tillidsfulde, er det fejlagtigt hvis man tror, at hestene har det godt, selvom de er tynde. Det er hestenes måde at bede om hjælp på. De mistrives og lider nød. Derfor er det vigtigt, at vi mennesker vil hjælpe dem.
Læs om sagen i Fyens stifstidende HER
Opfølgning på sagen fra Faaborg
I forhold til dyreværnssagen fra Faaborg, som involverede en del heste, udtalte politiet, at det var en mildere sag. Dette er nyt Hesteliv bestemt ikke enige i. Det kan aldrig være en mild sag, når man er nødt til at aflive en hest på grund af vanrøgt. Vi håber ikke, at ejeren til disse heste vil gå fri. Der skal være en konsekvens bag sådan en handling i form af en bøde som minimum.
Læs mere her
Dyrlæge og medlem af Etisk Råd Lene Kattrup udtaler sig om sagen fra Faaborg
Dyremishandling finder sted i alle lag af samfundet, og det er ikke kun dyr, som dyrevanrøgtere ikke tager sig ordentlig af, mener dyrlæge og medlem af Det Etiske Råd. Når heste står udmagrede alene på folden i vinterkulde og uden en eneste bunke foder, så står det formentlig lige så slemt til, hvis man kigger ind i ejerens stuehus. Man ser ofte, at der ligger møg i hjørnerne, skraldespanden kommer ikke ud, og man passer hverken hus, have, dyr, børn, kone, venner eller job, forklarer Lene Kattrup.
Læs mere her