Den gamle heste – det grå guld

På nyt Hesteliv har vi gamle heste som nyder deres otium hos os. Vi har derfor en del erfaring i pasning og pleje af den gamle hest mig vi vil gerne videregive denne viden til andre som kunne tænke sig at beholde sine gamle heste hos sig.

Der er nemlig ikke noget skønnere end en gammel hest – alt det hesten har givet os gennem de aktive år, kan vi nu give tilbage. Nu er det vores tur.

Hvornår er en hest gammel?

Det er svært at sætte en præcis alder for, hvornår en hest kan defineres som ’gammel’. Det skyldes, at nogle heste begynder at se gamle ud allerede i 16-18-årsalderen, og andre først i 20’erne. Alderstegn afhænger nemlig af, hvor godt hesten er blevet passet, og – ikke mindst – hvad den er blevet brugt til.

Hos Nyt Hesteliv betragter vi en hests alderdom til at begynde, efter den er fyldt 20 år.

Hvilken rolle spiller den gamle hest?

I flokken har de gamle heste en uvurderlig funktion. De er de kloge og erfarne der viser vejen. Nogle gamle heste har måske været førerhesten i deres flok. Disse heste bliver respekteret af de andre i flokken, også selvom de mister styrker med tiden. De har mange års erfaring med mennesker, og de er derfor de bedste læremestre for de unge heste – særligt dem, som kommer alene og som ikke længere har en mor til at beskytte sig. Det er nemlig her vores gamle heste træder til. Vi har endda oplevet, at flere gamle heste i samarbejde har skiftes til at tage sig af de unge heste. De vejleder dem i at omgås både mennesker og flokkens øvrige medlemmer.

Ændring af behov

Hestens behov for foder og tandpleje ændres i takt med alderen. Ofte må aldersbetingede sygdomme også forventes.

– Tandpleje

Gamle heste har endnu tiere brug for tandpleje end yngre heste, Vi har tandeftersyn på nogle af vores gamle heste 3-4 gange årligt. Det er individuelt, men du bør påregne flere gange årligt. Manglende tandpleje er oftest den største synder, vi ser på dyreværnssager. Hvis tænderne ikke er blevet plejet ordentligt, kan hesten ikke tygge og fordøje maden. Dette medfører, at hesten bliver afmagret og ikke kan holde huld.

Når en hest får tandproblemer, ses det oftest ved tyggebesvær, eller ved den laver høboller som spyttes ud, fordi maden ikke kan tygges. Man kan også lugte til hestens mund – er lugten grim, kan det være et tegn på en betændelsestilstand. Det kan derfor føre ondt at tygge maden, og hesten vil som resultat ikke spise sit foder.

Når heste bliver ældre, støder der flere tandproblemer til – fuldstændig ligesom hos os mennesker Hestene får også tandkødsbetændelse, paradentose, og løse og/eller knækkede tænder. Hesten danner tandspidser som skal slibes ned, da de ellers forårsager store smerter i hestens mund ved at lave hul/sår i munden. Hvis hesten har sådanne smerter i munden, skal man straks have fat i sin dyrlæge som kan hjælpe hesten med sine smerteproblemer.

Selvom en hest skulle miste mange af sine tænder, kan den stadig have et godt liv. Du skal blot opbløde senior-maden, og så er der ikke tyggebesvær.

– Foder

Når kroppen ældes, så går det ikke længere så stærkt med at fordøje maden. Derfor skal der noget andet foder til som er forarbejdet på en måde som afhjælper den gamle hests fordøjelsesproblemer. Der er mange forskellige seniorblandinger at vælge imellem. Det er ofte en god idé at finde foder uden strå/lucerne og/eller opbløde maden. Hertil kan man tilsætte lidt olie der giver mange kalorier.

Husk altid at hesten skal have rigeligt med stråfoder, også selvom den ikke tygger så godt. Spyttet, den producerer, er med til at neutralisere mavesyren og holde mavesår væk. Grovfoderet skal være af god kvalitet og gerne blødt, så det er lettere at tygge. Supplér evt. kosten med roepiller. Har hesten en stofskiftesygdom, skal man selvfølgelig tage hensyn til denne i sin fodring.

Aldersbetingede sygdomme

Ligesom hos mennesker, følger der hos heste nogle skavanker med det at blive ældre. Det behøver dog ikke hæmme din hest. Du skal blot være opmærksom på din hests helbred, som altid. En af de kendte sygdomme hos ældre heste er Cushing Syndrom, også kaldet PPID. Det er en kronisk sygdom, som skyldes udviklingen af en godartet svulst i hjernens hypofyse. Sygdommen viser sig oftest ved, at hestens pels og vægt ændrer sig. Forfangenhed (betændelse i hovene) er tit et resultat af Cushing’s Syndrom. Medicin og foder kan gøre tilværelsen for din hest rigtig fin igen, men det er vigtigt, at dens kommende foderplan godkendes af en dyrlæge – det er nemlig meget individuelt, hvordan heste med PPID skal behandles.

Derudover kan ældre heste lide af gigt, som vil vise sig som stivhed og en uvillighed til at bevæge sig. Ofte har den ondt i benene, og der er varmt og hævet om leddene. Gigt kan ikke kureres, men symptomerne kan oftest goldes nede med medicin, so din dyrlæge skal afgøre mængden af.

At holde sin hest i gang hele livet er nøglen til at forebygge sygdomme som gigt. Husk også altid at bruge længere tid på at opvarme og nedkøle en gammel hest, samt at spørge din dyrlæge om fodertilskud specielt lavet til at forebygge gigt.

En gammel hest kan også lide af RAO (luftvejslidelse), hvilket tit kan forebygges ved at holde et sundt staldmiljø med god udluftning.

Mød Chemaye – vores Oldenborg-Holstener fra 2000

Chemaye er tidligere dressurhest, og i 2015 blev hun pensioneret som ridehest og er siden blevet trænet fra jorden og med agility. Hun ankom til Nyt Hesteliv i 2016, og hun er en meget stille og rolig hest der kan med alle på folden.

Læs mere om Chemaye HER

Mød Lulu – vores ponyblanding på 35 år

Lulu kom til Nyt Hesteliv i 2012. Hun er en rigtig sød hest, og til trods for sin alder er hun meget frisk. Før Lulu kom til Nyt Hesteliv var hun rideskolehest fra hun var 8 til 18 år.

Idag er hun den der holder sammen på de gamle små ponyer og passer på dem.

Læs mere om Lulu HER

Vær med til at sikre heste som Lulu og Chemaye en god fremtid ved at blive sponsor hos Nyt Hesteliv.

Læs mere om at blive sponsor HER

Har du spørgsmål om din gamle hest, er du altid velkommen til at kontakte os på e-mail info@nyt-hesteliv.dk.

Romeo på 25 år holder ro på ponyerne

Finess på 27 år

Freja (tv) på 27 år tager imod de nye

Asmus på 31 år

Bitten på 30 år

Joe Joe på 24 år