Børnehaver og gamle pædagoger

Mange vil gerne sende deres ungheste i ”børnehave”, hvor de kan lege med andre heste på samme alder. Det er også en rigtig god ide, fordi de kan bruge deres energi og få nogle gode oplevelser gennem leg.

Mange glemmer dog at have nogle voksne eller erfarne heste på folden sammen med de unge, så de kan lære, hvordan man gebærder sig i en hesteflok. Mange føl bliver vænnet fra deres mor i en tidlig alder – oftest alt for tidligt – og har derfor ikke altid lært, hvordan man skal klare sig godt i flokken. De ved ikke så meget om livet. Andre unge heste kender heller ikke til livet. De gamle heste har derimod haft et helt liv til at finde ud af tingene, og det er dette, de giver videre til de unge heste.

Der er mange ting, som føl og unge heste lærer fra deres mødre eller fra de gamle erfarne og kloge heste. Tager man dette fra dem, kan unghesten senere i livet blive usikker på mange ting, da den simpelthen ikke har lært almindelig takt og tone blandt heste.

Børnehaver for ungheste er en rigtig god ting, men det fungerer bedst, når der er et par ”gamle pædagoger” til at vejlede og holde styr på flokken.

Vi oplever her på nyt Hesteliv en stor harmoni mellem unge og gamle heste. De gamle heste deler ud af deres erfaring. De beskytter også de unge og sætter dem på plads.

Bragt i nyt Hestelivs medlemsblad nr. 15, december 2016